Zupa aksamitna
Składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
-2 duże jabłka
-2 małe pory
-duża marchewka
-8 małych plasterków wędzonego boczku
-szklanka soku jabłkowego
-pół szklanki śmietany
-łyżka masła
-sól i pieprz
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
-Myjemy i obieramy ziemniaki, marchewki i jabłka. Pory czyścimy, odcinamy twarde zielone części. Pozostałą część kroimy w półplasterki.
-W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory i ciągle mieszając smażymy na szklisto. Wlewamy 1,2 l wody. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.
-Plasterki boczku wysmażamy na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem.
-Warzywa i jabłka razem z wywarem miksujemy na krem. Dodajemy sok jabłkowy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy i dopiero wtedy wlewamy do garnka
-Zupę przyprawiamy do smaku i rozlewamy do miseczek. Do każdej porcji wkładamy po 2 plasterki boczku i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli chcemy by zupa miała bardziej wyrazisty , razem z sokiem jabłkowym wlewamy 2 łyżki soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz