To Się Przyda

sobota, 8 marca 2014

PLACKI Z KURCZAKA

Delikatne w smaku placki z piersi kurczaka to idealny posiłek na codzienny obiad, jak i na przyjęcie. Smakują na ciepło i na zimno.
Placki z kurczaka znakomicie smakują z zieloną sałatą, sałatką z pomidora, z ryżem lub sosami.
Najlepszy do tych placków jest sos tatarski lub tzatziki. Możemy kupić gotowy lub zrobić samemu.
Sos tzatziki składa się z naturalnego jogurtu lub homogenizowanego białego serka, przeciśniętego przez praskę czosnku i utartego na grubej tarce świeżego ogórka. Wszystko trzeba wymieszać, posolić i ewentualnie dodać zioła do smaku. Świeży tymianek bardzo dobrze pasuje.
Na dużym półmisku układamy z placków piramidę, przekładając je liśćmi sałaty. Można ozdobić pomidorami.

Placki z kurczaka





Przygotowanie: 10 minut, smażenie: 10 minut
Kaloryczność: 293 kcal jedna porcja

Składniki:

-1 duża pierś kurczaka
-olej do smażenia
MARYNATA:
-sok z połowy cytryny
-łyżeczka soli
-łyżeczka tymianku
-łyżka natki
-pół łyżeczki pieprzu
CIASTO:
-szklanka wody
-1,5 szklanki mąki
-pół łyżeczki soli
-po łyżce tymianku i natki
-łyżeczka szczypiorku
-jajko
-łyżeczka sody

Przygotowanie:

-Mięso płuczemy, usuwamy chrząstki i kości. Kroimy w centymetrową kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy pokrojone mięso marynatą i wstawiamy do lodówki.
-Mieszamy mikserem mąkę z wodą i jajkiem. Miksujemy ok. 1 minuty. Nadal miksując dodajemy sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, zioła oraz kawałki kurczaka.
-Nakładamy dużą łyżką masę na rozgrzany tłuszcz na patelni. Formujemy okrągłe placuszki.
-Smażymy z dwóch stron ok. 10 minut na średnim ogniu, tak aby kawałki mięsa w środku się usmażyły. Osączamy na papierze nadmiar tłuszczu.

Rada:

-przed użyciem sody sprawdzamy przydatność do spożycia. Jeśli soda jest przeterminowana placki nie urosną i będą niesmaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz