Sosy podaje się w sosjerce lub ładnych miseczkach.
Staropolskim dodatkiem do mięs jest tzw. ćwikła, czyli chrzan z buraczkami pokrojonymi w cieniutkie paski lub startymi.
Efektownym przybraniem pieczonych lub gotowanych mięs są wiórki chrzanowe- długie, cienkie paseczki zestrugane ze świeżego korzenia chrzanu.
Zimne sosy z chrzanu, dżemu borówkowego czy żurawinowego dobrze pasują do ciemnego mięsa i jajek
Chan jest najstarszą rodzimą przyprawą. Już w XVI wieku pisano, że wpływa na zdrowie i przedłuża życie. Chrzan korzystnie wpływa na wątrobę oraz wydzielanie kwasów żołądkowych.
Majonez to dobre źródło witaminy E, ale niestety jest wysokokaloryczny. Jedna łyżka to 100 kcal. Można kupić majonez o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub zastąpić go jogurtem lub twarożkiem.
Chrzan z jajkami
Składniki:
-mały słoik chrzanu
-4 jajka
-cukier i sól
-4 łyżki gęstej śmietany 22 procent
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo (7 minut), przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek i dokładnie rozgniatamy widelcem.
-Dodajemy do jajek chrzan. Mieszamy i doprawiamy cukrem i solą
Wkładamy do lodówki, żeby smaki się ,, przegryzły". Przed podaniem mieszamy ze śmietaną.
Sos tatarski
Składniki:
-pół szklanki majonezu
-pół szklanki gęstej śmietany
-4 korniszony lub ogórki konserwowe
-4 śliwki w occie
-4-5 grzybków marynowanych
-pęczek szczypiorku
-2 jajka
Przygotowanie:
-Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i rozgniatamy widelcem.
-Siekamy drobno korniszony, grzybki, śliwki i szczypiorek.
Mieszamy majonez ze śmietaną i dodajemy pozostałe składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz