Krokiety z wędzoną rybą
Składniki:
-75 dag ziemniaków
-2 duże wędzone makrele
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-strąk papryki
-1-2 cebule
-łyżka przyprawy do ryb
-olej do smażenia
-bułka tarta i pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Z makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy kręgosłup i ości. Mięso dzielimy na kawałki, siekamy i rozdrabniamy widelcem. Paprykę oczyszczamy z nasion i drobno kroimy. Posiekane cebule krótko podsmażamy na łyżce oleju. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, rybę, paprykę, cebulę, szczypiorek oraz przyprawę do ryb i pieprz.
Starannie, ale szybko wszystko mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy niewielkie podłużne krokiety i obtaczamy je w bułce tartej lub innej panierce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz