Cepeliny
przygotowanie: 80 minut
Składniki:
-kilogram surowych ziemniaków
-4 duże gotowane ziemniaki
-30 dag mielonego mięsa wieprzowego
-10 dag surowego boczku
-4 łyżki kwaśnej śmietany
-2 cebule
-surowe jajko
-łyżka smalce i oleju
-łyżeczka majeranku
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy i odstawiamy płyn.Gdy się ustoi, zlewamy płyn z wierzchu, a zebrany na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dokładamy zmiksowane ziemniaki, jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy.
-Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i formujemy 8 wałeczków.
-Ciasto ziemniaczane dzielimy na 8 części. Każdą rozpłaszczamy na dłoni w podłużny placek. Na środku układamy wałeczek mięsa i zlepiamy dokładnie brzegi.
-Wkładamy je do osolonej gotującej się wody, uważając, by nie przestała wrzeć. Gotujemy 25 minut na niezbyt silnym ogniu.
-Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Polewamy cepeliny sosem i podajemy.
Cepeliny będą bardziej pikantne, jeśli dodamy do farszu kawałek drobno pokrojonej ostrej papryczki chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz