Bajaderki
przygotowanie bez chłodzenia:40 minut.Jedna sztuka to ok. 120 kcal. Przepis na 20 sztuk.
Składniki:
-pół szklanki mąki
-pół szklanki mleka
-1/4 kostki margaryny
-1/4 szklanki cukru pudru
-jajko
-2 łyżki kakao
-2 łyżki rumu
-po 2 łyżki rodzynek, posikanych migdałów i owoców kandyzowanych
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-150 dag polewy czekoladowej
-2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
-Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę posiekaną, jajko i zagniatamy ciasto. wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy 20 minut w temp. 170 st. na złoty kolor.
-Rodzynki sparzamy, owoce kandyzowane drobno kroimy.
-Upieczone ciasto kruszymy, zalewamy mlekiem i rumem. Dodajemy kakao, rodzynki, owoce kandyzowane i migdały. Mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdą kulkę wbijamy wykałaczkę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
-Polewę czekoladową rozgrzewamy w kąpieli wodnej. Zamaczamy w niej kulki i odkładamy na tacę. Gdy obeschną, znów je zamaczamy. Posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki, by stężały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz