To Się Przyda

czwartek, 27 marca 2014

PRALINKI MIĘTOWE


Pralinki miętowe




Przygotowanie bez chłodzenia 45 minut. Przepis na 12 szt. Jedna sztuka to ok. 100 kcal

Składniki:

-2 szklanki cukru
-4 łyżki masła roślinnego
-3 łyżki śmietany kremówki
-2 łyżki stopionego masła
-łyżka syropu miętowego
-łyżka wódki
-po tabliczce białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

-Ucieramy połowę cukru z masłem roślinny i śmietaną. Dodajemy syrop miętowy i wódkę. Dobrze mieszamy. Wsypujemy pozostały cukier i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Masa musi się lepić. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę śmietany
-Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczamy. Rozkładamy na tacy. W bok każdej wbijamy wykałaczkę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
-W kąpieli wodnej topimy czekoladę: do metalowej miski wkładamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło. Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Trzymając za wykałaczkę, zanurzamy praliny prawie do połowy w czekoladzie. Układamy je na papierze do pieczenia.
-Rozpuszczamy białą czekoladę tak jak gorzką. Zanurzamy w niej praliny tak by widoczna była i zielona ich część. Układamy je również na papierze. Wyjmujemy wykałaczki i dekorujemy czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz