Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolą szparagową
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-po 10 dag zielonych i czarnych oliwek bez pestek
-po 25 dag zielonej i żółtej fasoli szparagowej, może być mrożona
-2 czerwone cebule
-2 łyżki kaparów
SOS:
-4 fileciki anchois
-mała cebula
-2/3 szklanki oliwy
-2-3 łyżki białego octu winnego
-po 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, bazylii i majeranku
-sól i pieprz
-mała cebula
-2/3 szklanki oliwy
-2-3 łyżki białego octu winnego
-po 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, bazylii i majeranku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Anchois i cebulę drobno siekamy, dodajemy zioła, oliwę, ocet. Doprawiamy silą i pieprzem, mieszamy.
Fasolę gotujemy w posolonej wodzie 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.
Sos lekko podgrzewamy. Połową zalewamy ziemniaki i mieszamy. Ciepłe ziemniaki rozkładamy na talerzach. Fasolę mieszamy z pozostałym sosem. Rozkładamy na ziemniakach. Posypujemy posiekaną cebulą i kaparami. Przybieramy oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz