To Się Przyda

czwartek, 6 marca 2014

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ

Ziemniaki zapiekane z szynką




Łatwe w przygotowaniu. Zapiekankę przygotowuje się ok. godziny.

Składniki:

-1 kg niedużych ziemniaków
-2 grube plastry szynki, ok. 20 dag
-2 cebule
-3 dag masła lub margaryny
-3 dag mąki pszennej
-szklanka bulionu, może być z kostki
-szklanka mleka
-2 łyżki ostrej musztardy
-pół pęczka świeżego majeranku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, szklimy na maśle, oprószamy mąką, rozprowadzamy zimnym bulionem, wlewamy mleko i gotujemy 5 minut. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i kilkoma listkami majeranku. 
Ziemniaki i szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dekorujemy majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz