Kostka orzechowa
Przygotowanie bez pieczenia:50 minut. Jedna sztuka to ok. 250 kcal. Przepis na 24 szt.Składniki:
-3/4 szklanki mąki tortowej
-szklanka cukru pudru
-8 żółtek
-5 białek
-torebka cukru waniliowego
-łyżeczka cynamonu
Składniki na krem:
-3 szklanki mleka
-1 i 1/4 kostki masła (250 g)
-3/4 szklanki cukru
-2 torebki budyniu bez cukru na pół litra mleka
-pół szklanki mielonych orzechów włoskich
-4 łyżki rumu
-sok z dużej pomarańczy
-skórka z połowy cytryny
-5 łyżek dżemu pomarańczowego
-połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie:
-Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Wsypujemy mąkę, cynamon i mieszamy.
-Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (30x20 cm). Pieczemy w temp. 180 st. przez ok 15 minut. Tak samo pieczemy pozostałe części.
-Z mleka cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Miksując masło dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Dodajemy rum, sok pomarańczowy, startą skórkę z cytryny i orzechy.
-Ostudzone blaty ciasta zdejmujemy z papieru. Dżem dzielimy na dwie części, a krem na trzy.Blat smarujemy dżemem, a potem kremem, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy kolejność smarowania.Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
-Smarujemy resztą kremu, widelcem rysujemy fale. Kroimy na kostki o boku 5 cm. Na każdym kawałku kładziemy połówkę orzecha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz