Muszelki ze śmietaną
Składniki:
-400 ml śmietanki 30 proc.
-2 tabliczki gorzkiej czekolady po 10 dag każda
-4 jajka
-szklanka cukru pudru
-1/2 szklanki mąki tortowej
-torebka cukru waniliowego
-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-100 g polewy czekoladowej
-cukier puder do posypania
-duża pomarańcza
Przygotowanie:
-Do garnka wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
-Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Mieszamy żółtka, a potem oba rodzaje mąki.
-Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim 8 kółek o średnicy 12 cm i rozsmarowujemy na nich ciasto Pieczemy w temp. 200 st. ok. 10 minut.
Upieczone ciastka od razu zdejmujemy z papieru. Delikatnie składamy na pół, aby powstały muszelki. Czekamy, aż wystygną.
-Ubijamy schłodzoną mieszankę śmietanowo - czekoladową Wkładamy ją do szprycy z końcówką z gwiazdką. Wciskamy masę do muszelek, przekładając kawałkami obranej ze skórki i błonek pomarańczy. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową.
Zamiast czekolady możemy dodać do śmietany 3 łyżki bardzo mocnego naparu z kawy.
-Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Mieszamy żółtka, a potem oba rodzaje mąki.
-Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim 8 kółek o średnicy 12 cm i rozsmarowujemy na nich ciasto Pieczemy w temp. 200 st. ok. 10 minut.
Upieczone ciastka od razu zdejmujemy z papieru. Delikatnie składamy na pół, aby powstały muszelki. Czekamy, aż wystygną.
-Ubijamy schłodzoną mieszankę śmietanowo - czekoladową Wkładamy ją do szprycy z końcówką z gwiazdką. Wciskamy masę do muszelek, przekładając kawałkami obranej ze skórki i błonek pomarańczy. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową.
Zamiast czekolady możemy dodać do śmietany 3 łyżki bardzo mocnego naparu z kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz