Rolada karkonoska
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-2 szklanki gorącego mleka
-30 dag surowego boczku
-8 łyżek bułki tartej
-4 ząbki czosnku
-płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
-łyżka majeranku
-sól
-smalec do wysmarowania formy
Przygotowanie:
-Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce i lekko dociskamy przez lnianą ściereczkę.
-Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko. Odkładamy tłuszcz i dwie łyżki skwarek. Resztę skwarek dodajemy do ziemniaków. Wlewamy gorące mleko. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wsypujemy 6 łyżek bułki tartej i dokładnie mieszamy.
-Prostokątną formę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ziemniaczane i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez ok 45-50 minut, aż się dobrze przyrumieni.
-Gorący placek rolujemy jak roladę i polewamy tłuszczem ze skwarkami.
Podajemy z kiszoną kapustą
Zamiast posypywać skwarkami możemy polać roladę dwiema lub trzema łyżkami gęstej śmietany i posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz