Mufinki
Przygotowanie 50 minut. Składniki na 8 sztuk
Składniki:
-3 duże ziemniaki
-jajko
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki mąki krupczatki
-ćwierć brokuła
-4 łyżki oleju
-8 niedużych pieczarek
-5 szalotek, można je zastąpić dużą białą cebulą
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Tłuczemy lub miksujemy na głatką masę.
-Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę krupczatkę i dobrze wyrabiamy.
-Brokuły dzielimy na różyczki. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy minutę. Wykładamy na sito i osączamy.
-Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy pieczarki z cebulą.
-Wyjmujemy i odkładamy 8 plasterków pieczarek. Resztę razem z brokułami dodajemy do ciasta i mieszamy.
-Gotową masą napełniamy 8 foremek, najlepiej wyłożonych papierkami do babeczek. Ciasta ma być mniej więcej do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu każdej kładziemy plasterek pieczarki. Wstawiamy do piekarnika o temp. 170 st. Pieczemy ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz