To Się Przyda

czwartek, 13 marca 2014

NADZIEWANE KULE

Nadziewane kule

Przygotowanie 60 minut. Składniki na 4 porcje.




Składniki:

-4 duże ziemniaki
-wędzone udko z kurczaka
-8 małych pieczarek
-łyżka tartego ostrego chrzanu
-sól i pieprz do smaku
-łyżka bułki tartej
-pęczek szczypiorku i kilka gałązek estragonu do dekoracji

Przygotowanie:

-Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy na półmiękko (ok.10 minut).Obieramy i kroimy wzdłuż. Połówki ziemniaków wydrążamy, pozostawiając ścianki grubości ok cm. Wydrążony miąższ tłuczemy na gładko.
-Z wędzonego udka wyjmujemy kości, mięso kroimy w paseczki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.
-Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kurczaka, pieczarki i podsmażamy. Przekładamy do miski, dodajemy utłuczone ziemniaki, chrzan i bułkę tartą.Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
-Połowę wydrążonych ziemniaków napełniamy nadzieniem i przykrywamy pozostałymi połówkami. Wkładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.. Pieczemy ok 12 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy estragonem.

Potrawa będzie łagodniejsza jeśli zamiast chrzanu do farszu dodamy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz