Nadziewane kule
Przygotowanie 60 minut. Składniki na 4 porcje.
Składniki:
-4 duże ziemniaki
-wędzone udko z kurczaka
-8 małych pieczarek
-łyżka tartego ostrego chrzanu
-sól i pieprz do smaku
-łyżka bułki tartej
-pęczek szczypiorku i kilka gałązek estragonu do dekoracji
Przygotowanie:
-Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy na półmiękko (ok.10 minut).Obieramy i kroimy wzdłuż. Połówki ziemniaków wydrążamy, pozostawiając ścianki grubości ok cm. Wydrążony miąższ tłuczemy na gładko.
-Z wędzonego udka wyjmujemy kości, mięso kroimy w paseczki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.
-Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kurczaka, pieczarki i podsmażamy. Przekładamy do miski, dodajemy utłuczone ziemniaki, chrzan i bułkę tartą.Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
-Połowę wydrążonych ziemniaków napełniamy nadzieniem i przykrywamy pozostałymi połówkami. Wkładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.. Pieczemy ok 12 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy estragonem.
Potrawa będzie łagodniejsza jeśli zamiast chrzanu do farszu dodamy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz