Sernik brzoskwiniowy
Przygotowanie 70 minut
Składniki na 15 porcji:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-szklanka cukru
-6 jajek
-5 łyżek kakao
masa serowo-śmietankowa:
-20 dag mielonego sera białego
-szklanka śmietanki kremówki
-4 łyżki cukru pudru
-opakowanie śmietan - fix
-opakowanie cukru waniliowego (8 g)
-pokrojone brzoskwinie z puszki (25 dag)
do dekoracji:
-kawałki brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
-Oddzielamy żółtka od białek. Żóltka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą pianę. Łączymy obie masy i mieszamy z mąką. Oddzielamy 1/3 i mieszamy z kakao.
-Trzy jednakowe blachy ( 15 x 22 ) wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej wlewamy ciemne ciasto do pozostałych jasne. Pieczemy każdą w temp. 200 st. przez 8 minut. Można tez upiec 3 placki po kolei w tej samej blaszce.
-Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, 2/3 mieszamy z serem i cukrem waniliowym.
Spód z białego ciasta smarujemy połową masy serowo- śmietanowej i rozkładamy połowę brzoskwiń. Przykrywamy ciastem kakaowym, rozsmarowujemy resztę masy, rozkładamy resztę brzoskwiń i przykrywamy jasnym ciastem. Wierzch smarujemy odłożoną bitą śmietaną Dekorujemy brzoskwiniami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
-Trzy jednakowe blachy ( 15 x 22 ) wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej wlewamy ciemne ciasto do pozostałych jasne. Pieczemy każdą w temp. 200 st. przez 8 minut. Można tez upiec 3 placki po kolei w tej samej blaszce.
-Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, 2/3 mieszamy z serem i cukrem waniliowym.
Spód z białego ciasta smarujemy połową masy serowo- śmietanowej i rozkładamy połowę brzoskwiń. Przykrywamy ciastem kakaowym, rozsmarowujemy resztę masy, rozkładamy resztę brzoskwiń i przykrywamy jasnym ciastem. Wierzch smarujemy odłożoną bitą śmietaną Dekorujemy brzoskwiniami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz