To Się Przyda

wtorek, 29 kwietnia 2014

FRYKADELKI Z BOCZKIEM w warzywach

Proste zawijane w boczek kotleciki

Frykadelki z boczkiem w warzywach

Jedna porcja: 467 kcal. Czas przygotowania: 30 minut




Składniki:

-4 plastry boczku
-40 dag mielonego mięsa
-1/2 czerstwej bułki
-30 dag marchewek
-słoiczek marynowanych kurek
-słoiczek szparagów
-2 cebule
-4 łyżki masła
-2 szklanki rosołu
-30 dag groszku
-3 łyżki mąki
-szklanka mleka
-jajko
-4 łyżki oleju
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Bułkę moczymy. Marchewkę czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, siekamy, połowę szklimy na łyżce masła. Dodajemy kurki i smażymy 3 minuty. Gotujemy w rosole marchewki i groszek. Osączamy , wywar pozostawiamy. Mąkę zasmażamy na reszcie masła. Zalewamy szklanką wywaru i mlekiem. Gotujemy ok. 5 minut.Doprawiamy do smaku.Dodajemy pokrojone szparagi, kurki z cebulą, marchewkę i groszek.
Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, resztą cebuli oraz jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem Formujemy podłużne kotleciki. Każdy zawijamy w plaster boczku i smażymy na oleju. 
Podajemy z przygotowanymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz