Sernik kakaowy
Przygotowanie 160 minut.
Do masy serowej dodaj dwie łyżki brandy. Ciasto będzie bardziej aromatyczne
Składniki:
ciasto:
-szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru
-1/2 kostki masła
-2 jajka
-10 dag zmielonych migdałów
-cukier waniliowy
-łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
-1/2 kg mielonego sera
-3/4 kostki masła
-25 dag sera ricotta
-szklanka cukru
-budyń migdałowy, op. na 1/2 l mleka
-4 jajka
-łyżka kakao
do dekoracji:
-2 łyżki karmelizowanych migdałów
-łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
-Sypkie składniki i miękkie, pokrojone na kawałki masło wkładamy do miski i siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wlewamy roztrzepane widelcem jajka i ręką szybko zagniatamy ciasto.
-Tortownicę z wkładem do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy dno ciastem. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
-Oba rodzaje sera ucieramy z cukrem. Dodajemy roztrzepane jajka, roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy. Dobrze należy wymieszać.
-Połowę masy serowej wykładamy na ciasto. Do pozostałej masy serowej wsypujemy kakao. Mieszamy i wykładamy na jasną masę. Przeciągamy łyżką przez obie warstwy masy, aby uzyskać efekt marmurka.
-Pieczemy ok. 60 minut w temp. 175 st. Przykrywamy tortownicę dużym talerzem i odwracamy do góry dnem, by wyjąć ciasto. Ozdabiamy je migdałami i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz