Trudno uwierzyć, że domowe cukierki mogą mieć tak niesamowity smak. I że robi je się tak szybko i tanim kosztem. Zresztą spróbujcie sami. Mając niewielkie doświadczenie, można zmieniać i doskonalić przepisy: dodawać do składników różne smaczki, np. krówki zrobić mleczne, śmietankowe lub czekoladowe. Do masy na trufle dodać orzechy. Warto takim wyrobem się pochwalić, bo ciasto piecze każda z nas, ale cukierki własnej roboty to inna sprawa. Możemy podać je jako deser po kolacji. Ułożyć możemy je dekoracyjnie w stosik na szklanej paterze albo zawinąć w kolorowe papierki, folię lub włożyć do miseczki. Będzie i pysznie i efektownie.
Trufle
Składniki:
-35 dag gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70% kakao
-75 g miękkiego masła
-50 g cukru pudru
-2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Do miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy 3 łyżki wody i umieszczamy całość nad garnkiem z gorącą wodą 9 nad parą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Odstawiamy na 15 minut, aby przestygła. Masa na trufle powinna być miękka i zimna. Masło kroimy w małą kostkę, wkładamy do miski, energicznie mieszając ok. 2 minut, aż zrobi się krem. Łączymy go z czekoladą. Do drugiej miski przesiewamy przez sito cukier puder i kakao, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 45 minut. Ręce myjemy zimną wodą (aby czekolada nie roztapiała się w ciepłych dłoniach). Z masy robimy kulki wielkości orzecha. Obtaczamy je w kakaowym cukrze. Następnie wkładamy je do papierowych foremek i umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz