Kiełbasa w glazurze
Przygotowanie:40 minut. Porcja ok. 450 kcal
Składniki na 4 porcje:
-4 duże kawałki białej surowej kiełbasy
-pół szklanki dżemu żurawinowego lub żurawiny
-3 łyżki startego chrzanu
-2 łyżki oleju
-łyżka czystej wódki
-liście różnych sałat do dekoracji
Przygotowanie:
-Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wtedy nie popęka. Wkładamy do garnka z zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
-Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Wstawiamy kiełbasę i pieczemy, aż się lekko przyrumieni. W tay czasie roimy glazurę. Mieszamy dżem żurawinowy z chrzanem i wódką.
-Gdy kiełbasa będzie lekko przyrumieniona, smarujemy ją połową glazury. Pieczemy jeszcze 10 minut, potem przewracamy i smarujemy resztą glazury. Pieczemy jeszcze 10 minut.
-Podajemy od razu, jeszcze gorącą na półmisku ozdobionym sałatą
Inną glazurę można zrobić z miodu wymieszanego w równych proporcjach z ostrą musztardą i keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz