Kurczak w śmietanie
Składniki na 8 porcji:
-kurczak
-4 łyżki oleju
-2 łyżki masła
-cebula średniej wielkości
-przyprawa do kurczaka
-wegeta
-1,5 szklanki śmietany
-3 łyżki mąki
-sól, pieprz i curry
-imbir i papryka w proszku
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, dzielimy na porcje. Do rondla wlewamy olej i dodajemy masło. Porcje kurczaka obsmażamy ze wszystkich stron na średnim ogniu. Mięso oprószamy solą, pieprzem, wegetą i curry. Jeszcze chwilę smażymy, aż kurczak będzie rumiany. Można mięso posypać imbirem i słodką papryką. Do rondla dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy mięso na wolnym ogniu.
Cebulę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do duszonego kurczaka. Dusimy jeszcze ok 15 minut, aż mięso i cebula będą miękkie.
W kubeczku mieszamy mąkę z 3 łyżkami śmietany. Dodajemy resztę śmietany. Mieszamy tak, aż nie będzie grudek. Garnek z potrawą zdejmujemy z ognia.
Śmietanę z mąką dodajemy powoli do sosu cały czas mieszając. Zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz