Sałatka z gruszką
Składniki na 4 porcje:
-15 dag rukoli
-sól i pieprz
-2 gruszki
-40 dag pieczonej piersi z kaczki
-20 dag malin mrożonych
Sos:
-łyżka octu balsamicznego
-łyżka octu owocowego
-szczypta pieprzu
-łyżka oleju
-łyżeczka cukru
Przyrządzenie:
-Przygotowujemy sos:
łączymy oba octy. dodajemy cukier, sól i pieprz. Ucieramy, aż sól i cukier się rozpuszczą. Łączymy z olejem. Następnie wstawiamy do lodówki, aby sos mocno się schłodził.
-Maliny rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Płuczemy rukolę i osuszamy. Myjemy gruszki. Kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w plasterki. W plasterki kroimy również filety z kaczki
-Na 4 talerzach układamy po porcji rukoli i gruszek. Na tym układamy plastry mięsa. Posypujemy malinami. Sałatkę polewamy sosem.
Podajemy od razu z dodatkiem pieczywa i wytrawnego, czerwonego wina.
Czas przygotowania: 20 minut. Jedna porcja to 352 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz