To Się Przyda

czwartek, 29 maja 2014

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PŁATKAMI I MARCHEWKĄ

Nigdy nie udało mi się usmażyć dużo placków, bo znikają nim dotrą do talerza na stół. Robię różne wersje: klasyczne, z żółtym lub białym serem w środku, z pieczarkami, mięsem lub na słodko. Najbardziej są chrupiące, jeśli wymieszam  pół na pół mąkę z płatkami owsianymi. Robię je kiedy mam wolny dzień, bo samo obieranie i tarcie ziemniaków wymaga czasu, ale warto bo wszyscy ,,pałaszują'' z ulubionymi dodatkami.


Z płatkami i marchewką

                                         źródło: gazeta

Składniki:

-50 dag ziemniaków
-20 dag marchewki
-8 łyżek płatków owsianych
-4 jajka
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewki i ziemniaki szorujemy, obieramy i trzemy. Wkładamy do salaterki (trochę marchewki zostawiamy do dekoracji), dodajemy płatki i jajka,  przyprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy małe, płaskie placki z obu stron na gorącym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym i posypujemy odłożoną marchewką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz