Kapuśniaczki
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
-1 i 1/4 szklanki mąki
-2 dag drożdży
-1/2 szklanki mleka
-łyżeczka cukru
-2 całe jajka i 1 żółtko
-2 płaskie łyżeczki tłuszczu
-sól
Nadzienie:
-75 dag kapusty
-średnia cebula
-łyżka tłuszczu
-sól i pieprz
Przyrządzenie:
Kapustę i cebulę siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą i dodajemy tłuszcz. Dusimy, aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Drożdże ucieramy z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Solimy i zagniatamy. Wlewamy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zmów odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy do grubości 1 cm. Wykrawamy kwadraty o boku ok. 10 cm. Pośrodku każdego układamy farsz i zwijamy w ruloniki. Układamy na natłuszczonej blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 st.
Czas przygotowania: 60 minut. 1 szt. to 130 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz