Pyzy po warszawsku
Składniki:
Ciasto:
-75 dag ziemniaków
-2 szklanki mąki
-15 dag tłustego bekony do okraszania
Farsz:
-łyżka oleju
-mała drobno pokrojona cebula
-1/2 łyżeczki majeranku
-20 dag mielonego mięsa
Przyrządzenie:
W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z majerankiem, aż cebula się zeszkli. Studzimy. Mięso przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy do cebuli.
Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, rozgniatamy dokładni i pozostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą część ziemniaków trzemy na drobnej tarce. Wykładamy na ściereczkę i odciskamy. Surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi, dodajemy mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej porcji robimy placuszek. Na jego środku umieszczamy porcję mięsa i zwijamy, formując kulkę.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Zmniejszamy płomień tak aby woda ledwo wrzała. Łyżką wkładamy pyzy i gotujemy je ok. 20 minut, aż do ich wypłynięcia.
Na patelni podsmażamy bekon na skwarki. Pyzy odcedzamy i polewamy tłuszczem ze skwarek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz