Kurczak w kukurydzy
Składniki na 4 porcje:
-pierś z kurczaka
-puszka kukurydzy
-cebula
-pojemnik śmietany
-1/3 szklanki wody
-4-5 łyżek oliwy
-6 łyżek mąki
-zioła prowansalski
-sól i pieprz
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kroimy w kostkę. Mięso posypujemy solą, pieprzen i ziołami . Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy do niej po kilka kawałków kurczaka. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu mięso odkładamy na talerz. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Po czym obsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym smażył się kurczak.
W rondlu zagotowujemy 1/3 szklanki wody. Wkładamy do niego kawałki kurczaka, usmażoną cebulę, osączoną kukurydzę i śmietanę. Zagotowujemy, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz