Ciepłą pieczeń można podać na obiad, a zimną, krojoną na dość cienkie plasterki, na przystawkę.
Indyk zawijany z papryką
Składniki:
-ok. 1 kg piersi indyka
-łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
-sól, pieprz i oregano
-po pół czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
-3 łyżki oleju
-łyżka kolorowego pieprzu do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Posmarować octem balsamiczny lub sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 2 godziny.
2. Paprykę umyć, oddzielić nasiona. Pokroić na wąskie paski. Ułożyć wzdłuż na płacie mięsa, zwinąć dość ścisłą roladę.
3. Obwiązać bawełnianą nicią. Posmarować olejem, posypać oregano i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 godzinę w 190 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz