To Się Przyda

poniedziałek, 26 maja 2014

WARZYWA ZAPIEKANE

Warzywa zapiekane

Składniki:

-50 dag ziemniaków
-20 dag marchwi
-10 dag pietruszki
-2 cukinie 
-sól, olej
-puszka białej fasoli
-1/2 paczki mrożonej zielonej fasolki
-3 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-pieprz i masło
-szklanka bulionu
-4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy, tniemy w plastry i blanszujemy w osolonej wodzie. Cukinie kroimy w dość grube plastry. Warzywa wkładamy do dużej miski. Dodajemy osączoną z zalewy białą fasolę i rozmrożoną zieloną fasolkę. Skrapiamy olejem, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy warzywa. Podlewamy bulionem. Pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Przed podaniem posypujemy startym serem.

Razem z mieszanką warzywną można zapiec kawałki wędlin lub mięsa pozostałego z obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz