Naleśniki z pieczarkami
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-3 jajka
-3/4 litra mleka
-2 łyżki oleju i sól
Farsz:
-1/2 kg pieczarek
-25 dag sera żółtego
-30 dag szynki
-1/2 szklanki mąki
-4 łyżki masła
-litr tłustego mleka
Przyrządzenie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
Masło topimy na patelni i dodajemy mąkę. Mieszając podsmażamy ok. 2 minut. Wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając, aż wszystko mocno zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w paski i dodajemy do sosu. Po oczyszczeniu pieczarki tniemy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Ser trzemy na tarce z grubymi oczkami. Trochę dodajemy do sosu. Podduszamy, by sos zgęstniał.
Na połowie każdego naleśnika układamy warstwę gęstego sosu i posypujemy serem. Placki składamy na 4 części. Wierzch każdego posypujemy resztą sera. Naleśniki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby się zapiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz