Hawajski przysmak
Składniki:
-jeden ananas
-2 i 1/2 szklanki lodów waniliowych
-jedna pomarańcza
-2 banany
-4 mandarynki
-2 kiwi
-cytryna
-3 łyżki cukru
-rum, koniak lub likier
Przyrządzenia:
Kroimy ananas wzdłóż na pół. Bardzo ostrożnie wycinamy miąższ z obu części, tak, aby nie uszkodzić skórki. Usuwamy z miąższu twardy środek, resztę kroimy w kostkę średniej wielkości.
Wydrążone połówki ananasa chłodzimy w lodówce. Myjemy dokładnie wszystkie owoce. Zdejmujemy skórkę z bananów i kroimy na drobne plasterki.
Obieramy pozostałe owoce ze skórki. Mandarynki dzielimy na cząstki, kiwi w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok i odstawiamy.
Rozdrobnione owoce mieszamy i posypujemy cukrem. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość chłodzimy w lodówce.
Połówki ananasa wypełniamy lodami. Na górze układamy chłodną mieszankę owoców. Deser można skropić alkoholem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz