To Się Przyda

wtorek, 6 maja 2014

LASAGNE

Lasagne




Składniki na 6 porcji:

Beszamel:
3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-4 szklanki mleka
Lasagne:
-cebula
-2 marchewki
-3 łyżki oleju
-50 dag mięsa mielonego
-1 i 1/2 szklanki czerwonego wina
-puszka koncentratu pomidorowego
-2 ząbki czosnku
-opakowanie płatów lasagne
-po 20 dag serów mozzarella i ricotta
-10 dag parmezanu.

Przyrządzenie:

Beszamel:
Topimy masło i oprószamy mąką. Mieszając dolewamy mleko. Gotujemy 5 minut. Przyprawiamy.
Posiekane warzywa przysmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy. Zalewamy winem i dodajemy koncentrat. Gotujemy 10 minut. Przyprawiamy.
Na spód formy nalewamy odrobinę beszamelu, przykrywamy płatami lasagne, te mięsem, plastrami mozzarelli, startym parmezanem i ricottą. Czynność powtarzamy. Ostatnią warstwę stanowią płaty, które polewamy resztą sosu.
Zapiekamy 40 minut. Polewamy sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz