Zrazy z cebulą
Składniki:
-40 dag polędwicy wołowej lub schabu
-2 cebule
-4 łyżki bułki tartej
-5 dag masła
-4 łyżki smalcu
-4 łyżki mąki
-pęczek natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso dzielimy na 4 części i rozbijamy z obu stron. Cebulę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Dodajemy masło, bułkę tartą, sól i pieprz. Natkę pietruszki myjemy i siekamy bardzo drobno. Dodajemy do cebuli i dobrze wyrabiamy.
Farsz rozkładamy na rozbite mięso i zawijamy w rulony. Zrazy można spiąć wykałaczką, by się nie rozwinęły. Obtaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron.
Następnie wkładamy je do małego garnka, dodajemy 2/3 szklanki wody, łyżkę smalcu i dusimy, aż będą miękkie.
Zrazy podajemy z frytkami lub ziemniakami, plastrami papryki i pomidora. Można je polać sosem grzybowym lub pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz