Sernik z makiem
Składniki:
na kruche ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-1/2 kostki margaryny
-żółtko
-łyżka wódki
-margaryna i bułka tarta do formy
na masę makową:
-1/2 kg maku
-szklanka cukru pudru
-3 jajka
-2 łyżki bułki tartej
-aromat waniliowy
na masę serową:
-kilogram mielonego białego sera
-szklanka cukru pudru
-5 jajek
-pół kostki masła
-świeże lub suszone żurawiny do dekoracji
Przygotowanie:
-Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wylepiamy dno ciastem. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.
-Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie odsączamy i mielimy trzy razy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce maku. Na koniec dodajemy aromat i bułkę tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem.
-Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce sera. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z serem.
-Na podpieczony spód wykładamy masę makową, na niej serową. Pieczemy godzinę w temp. 180 st. Dekorujemy żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz