Zapiekanka marokańska
Składniki na 4 porcje:
-25 dag marchwi
-pęczek dymki
-50 dag pomidorów
-45 dag filetów z kurczaka
-1/2 litra bulionu
-25 dag kuskusu
-łyżka masła
-kawałek cynamonu
-po łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
-1/2 łyżeczki chili
-10 dag fety
-1/2 pęczka mięty
-kubek jogurtu
Przyrządzenie:
-Marchewkę kroimy w kostkę, pomidory i cebulę w cząstki. Mięso solimy i pieprzymy.
-Marchewkę gotujemy 2 minuty w 1 i 1/2 szklance bulionu. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kuskus, dodajemy masło i cynamon. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
-Na 2 łyżkach oleju smażymy mięso 10 minut i wyjmujemy je. Na tym samym tłuszczu smażymy chili z kminkiem i kolendrą. Dodajemy pomidory i dymkę.Dusimy. Mieszamy z kuskusem i łyżką oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
-Zalewamy resztą bulionu i układamy plastry mięsa. Posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 15 minut w temp. 200 st. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miętą.
Smaczne - zrobiłem :)
OdpowiedzUsuń