Rolada z porami
Składniki:
-1 bułka
-2 cebule
-60 dag mielonego mięsa
-1-2 łyżeczki ostrej musztardy
-1 jajko
-po 1 łyżeczce suszonego majeranku i natki pietruszki
-sól i pieprz
-3 duże pory
-40 dag pieczarek
-3 łyżki oleju
-2 łyżki mąki
-pól litra bulionu
-3 łyżki śmietany
-3 trójkąciki topionego serka śmietankowego
-szczypta cukru
Przygotowanie
-Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Obieramy cebulę, siekamy ją, mieszamy z mięsem i odciśniętą bułką. Dodajemy musztardę, jajko, suszone zioła i przyprawiamy solą i pieprzem.
Pory czyścimy. Z każdego ostrożnie zdejmujemy 5-6 zewnętrznych liści i krótko obgotowujemy je w osolonym wrzątku 92-3 minuty). Wyjmujemy z wody i osączamy.
-Kilka liści pora układamy na zakładkę, na arkuszu papieru do pieczenia, formując prostokąt. Równo rozkładamy mięso. Za pomocą papieru zwijamy roladę. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st.
Pieczarki czyścimy i kroimy na połówki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Resztę porów kroimy w krążki. cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy cebulę i pory do pieczarek. Całość smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
-Warzywa oprószamy mąką, smażymy, wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy. Dodajemy serki i gotujemy na małym ogniu 8-10 minut. Ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Upieczoną roladę odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy w grube plastry.
Podajemy z jarzynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz