To Się Przyda

niedziela, 25 maja 2014

HODUJEMY KIEŁKI

Kiełki to skarbnica zdrowia. Dlatego, że w młodych pędach znajduje się wielokrotnie więcej cennych składników niż w roślinie dojrzałej

Hodujemy kiełki




W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy, sole mineralne, białko, kwasy tłuszczowe omega- 3, błonnik. Jako najbardziej naturalne, są świetnie przyswajane przez organizm. Dlatego, zamiast garści witaminowych tabletek, na śniadanie proponuję garść kiełek. Można je kupić w większości sklepów, ale najlepiej i najtaniej wyhodować samemu w domu. Tym bardziej, że hodowla jest łatwa, nie zabiera czasu, a daje mnóstwo korzyści.Kiełki nie zajmują dużo miejsca, znajdź dla nich kącik.
 Do hodowli nie potrzeba specjalnych dodatków: ani ziemi, ani nawozów. Wystarczą światło i woda. Nasiona wykiełkują tylko w cieple, ale nie bezpośrednio na słońcu, np. na parapecie. Oto domowa hodowla krok po kroku:
- Opłucz starannie nasiona letnią przegotowaną wodą. Do zraszania też najlepsza jest przegotowana.
-Jeśli po raz pierwszy chcesz wyhodować kiełki, spróbuj to zrobić na sitku. Łyżkę nasion wsyp na plastykowe sitko do herbaty i umieść je na filiżance z wodą. Wlej tyle wody, aby znajdowała się jak najbliżej sitka z nasionami, ale nie powinny w niej pływać. Wodę zmieniaj rano i wieczorem. Po 4 dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
-Nasiona dobrze kiełkują także na ligninie, np. Rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Na płaskim spodku lub talerzyku połóż zwilżony kawałek ligniny lub waty. Rozsyp niezbyt gęsto nasiona. Zraszaj je dość często wodą, 3-4 razy dziennie, aby podłoże nie wyschło. Nasionka wykiełkują po ok. 4 dniach.
-Najlepszy do hodowli kiełków jest trzyczęściowy pojemnik, kupisz go w sklepie ze zdrową żywnością. W takim pojemniku możesz hodować jednocześnie 3 rodzaje kiełków. W pojemniku, w specjalnie przeznaczonej do tego części, rozsyp nasiona 3 różnych roślin. Do dolnej części pojemnika wlej wodę. Pamiętaj o częstym zraszaniu letnią wodą.
-Kiedy nasionka już wykiełkują, przerywaj je, zostawiając najokazalsze. Będą miały lepszy dostęp do światła i szybciej urosną

Rady:

- Kiełki kupuj w sklepie ze zdrową żywnością. Masz pewność, że nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane.
-Nadmiar ściekającej wody użyj do podlewania kwiatów domowych- to bogata odżywka.
-Gotowe kiełki możesz przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
-Przed rozpoczęciem kolejnej hodowli dobrze wypłucz pojemnik, aby usunąć powstałe bakterie po poprzednim kiełkowaniu.
-Zanim zaczniesz zbierać kiełki do jedzenia, pozbądź się tych które nie wykiełkowały. W tym celu wsyp kiełki do miski i zalej letnią wodą. Puste łupinki będą pływały na powierzchni, więc łatwo zbierzesz je łyżką. Pozostałe kiełki wylej na sito i dokładnie osącz.
-ZRÓB PASTĘ:
Kostkę miękkiego masła włóż do miski, dodaj 4 łyżki kiełków i odrobinę soli. Jedz z bagietką lub razowcem.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz