Pieczeń wieprzowa
Składniki:
-1,5 kg łopatki wieprzowej
-6 ząbków czosnku
-4 nieduże cebule
-olej, sól, pieprz i majeranek
Przygotowanie:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Ostrym nożem robimy małe nacięcia. W każde wkładamy połowę ząbka czosnku. Całe mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie formujemy zgrabną pieczeń związując sznurkiem kuchennym. Obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przekładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po godzinie pieczenia wkładamy do brytfanny obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. W czasie pieczenia często polewamy mięso wytopionym sosem i odwracamy.
Podajemy z ziemniakami i ćwikłą.
Rada:
Sos z pieczenia przecedź, połącz z kilkoma łyżkami śmietany i łyżką mąki i przypraw do smaku. Sosem polej pieczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz