Zupa z gęsi
Składniki:
-Podroby i skrzydła z jednej gęsi
-cebula
-20 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
-5 dag brukselki
-5 dag groszku mrożonego
-sól i pieprz
Kluseczki:
-5 łyżek masła
-2 jajka
-łyżka posiekanej natki
-10 dag kaszy manny
-sól
Przyrządzenie:
-Mięso gęsie płuczemy chłodną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Dokładamy obraną cebulę i oczyszczoną brukselkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
-Kluseczki:
Masło ucieramy z żółtkami, kaszką i natką. Na koniec łączymy z pianą ubitą z białek i szczyptą soli. Za pomocą dwóch łyżeczek z masy wycinamy łezki i kładziemy na gotującą, lecz nie wrzącą , posoloną wodę.
-Bulion przecedzamy. Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i ponownie wkładamy do zupy. Dodajemy rozdrobnione warzywa i groszek, chwilę gotujemy. Zupę podajemy z kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz