Puchatki z ananasem
Składniki:
-ananas lub puszka ananasów w krążkach
-1 szklanka mąki
-2 jajka
-7 łyżek cukru pudru
-kieliszek rumu
4/4 szklanki piwa
-sól do smaku
-olej
Przyrządzenie:
Mąkę łączymy z jajkami i 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy odrobinę soli i całość dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, wlewamy stopniowo piwo i dodajemy łyżkę oleju. Przygotowane w ten sposób ciasto odstawiamy na 2 godziny.
Ananas myjemy i obieramy, a następnie dzielimy na ćwiartki. Jeśli mamy z puszki to musimy je dokładnie osączyć. Kawałki owoców skrapiamy rumem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy je na około 2 godziny.
Kawałki ananasa maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
Gotowe puchatki z ananasem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz