To Się Przyda

wtorek, 27 maja 2014

MINTAJ W PANIERCE

Mintaj w panierce z marchewką

źródło:redakcja

Składniki:

-4 mrożone filety z mintaja
-sok z cytryny
-sól i pieprz
-łyżka mąki
-2 jajka
-5 łyżek płatków migdałowych
-olej
-paczka mrożonej marchewki z groszkiem
-łyżka masła i cukier

Przygotowanie:

Rozmrożone filety płuczemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i odrobiną wody. Maczamy w nich filety, a następnie w płatkach migdałowych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupiąco. Marchewkę dusimy w małej ilości wody z łyżką masła, solą i cukrem. Mintaja podajemy z marchewką i frytkami.

Rada:

Pamiętaj, aby po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć filety. Najlepiej to zrobić papierowymi ręcznikami. Wtedy panierka będzie ściśle przylegała do ryby i nie odpadnie podczas smażenia. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodatkowo przypraw rybę papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz