Gołąbki z mintaja
Składniki:
-mała włoska kapusta
-1/2 szklanki mleka
-60-70 dag mintaja
-cebula
-2 łyżki masła
-łyżka oleju
-koperek, sól i pieprz
-gałka muszkatołowa
-2 szklanki bulionu z kostki
-liść laurowy
-ziarna pieprzu i ziela angielskiego
-100 ml śmietany
-łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Kapustę czyść z zewnętrznych liści. Zagotuj wrzątek w dużym garnku. Włóż kapustę i gotuj 5 minut. Ostudź, wytnij głąb i podziel na liście. Z każdego usuń twardy nerw.
Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Filety opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła wymieszanej z olejem, dodaj rybę i podsmaż. Zestaw z ognia, włóż odciśniętą bułkę, 2 łyżki posiekanego koperku. Przypraw solą, pieprzem, gałką i wymieszaj. Masę nakładaj na poszczególne liście i zawijaj ciasno.
Gołąbki ułóż w szerokim, płaskim rondlu, ciasno jeden obok drugiego. Dodaj resztę masła, bulion, liść laurowy, pieprz i ziele. Duś 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śmietanę rozetrzyj z mąką, wlej do sosu z duszenia, przypraw do smaku i wymieszaj. Gołąbki polej sosem, posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz