Tort czekoladowo - borówkowy
Składniki:
Biszkopt:
-6 jajek
-4 łyżki wody
-6 łyżek cukru
-cukier waniliowy
-3 łyżki proszku do pieczenia
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
Krem:
-litr śmietany kremówki
-łyżka żelatyny
-łyżka rumu
-1/2 tabliczki czekolady
-1/2 słoiczka dżemu z borówek
Przyrządzenie:
Biszkopt:
Żółtka ucieramy na puszystą masę z wodą, połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijamy z drugą połową cukru. Do masy jajecznej dodajemy pianę, delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 35 minut.
Biszkopt pieczemy dzień wcześniej.
Biszkopt kroimy na trzy części.
Krem:
Śmietanę ubijamy i dzielimy na trzy części.Do jednej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i rum. Mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Do pozostałej śmietany dodajemy żelatynę i dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy dżem i rozsmarowujemy na cieście. Przykrywamy trzecim blatem i dekorujemy pozostałą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz