To Się Przyda

piątek, 23 maja 2014

PLACEK MAKOWO-KOKOSOWY

Jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli przygotujecie go na rodzinne przyjęcie, bądźcie pewni, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Placek makowo-kokosowy




Składniki:

Biszkopt:
-3 jajka
-3 łyżki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maku
-10 dag wiórków kokosowych
Ciasto kokosowe:
-5 białek
-22 dag cukru
-20 dag wiórków kokosowych
Krem budyniowy:
-1 l mleka
-2 budynie waniliowe
-6 żółtek
-po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
-po 30 dag masła i kwaśnego dżemu, np. wiśniowego lub powideł śliwkowych
-5 łyżek cukru
-5 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

-Białka ubijamy, Dodajemy cukier i żółtka, ciągle ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 20-25 minut.
-Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą składników. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st.
-Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st.
-Do połowy mleka wsypujemy budyń, oba rodzaje mąki, cukier i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy budyń rozrobiony. Zagotowujemy mieszając. Masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając wystudzony budyń.
-Na biszkopt wykładamy kolejno warstwy: dżemu lub powideł, kremu ciasta makowo-kokosowego, ponownie kremu, ciasta kokosowego i ponownie kremu. Wierzch oprószamy drobno startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz