Gulasz wołowy z kluseczkami
Składniki:
-60 dag młodej wołowiny bez kości
-olej
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki
-pierz, sól i cukier
-liść laurowy
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-20 dag pieczarek
-łyżka masła
-natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyj, dokładnie osusz, potnij w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przełóż do rondla. Mięso oprósz mąką i pieprzem. Usmaż, dodaj do cebuli. Włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu 20 minut. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na maśle i dodaj do mięsa. Duś jeszcze 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z kluskami kładzionymi łyżką i surówką z kiszonego ogórka i cebuli. Posyp natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz