To Się Przyda

środa, 21 maja 2014

GULASZ WOŁOWY Z KLUSECZKAMI


Gulasz ma piękny kolor, jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny, jeśli do sosu dodamy 1-2 suszone grzyby.

Gulasz wołowy z kluseczkami

Składniki:

-60 dag młodej wołowiny bez kości
-olej
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki
-pierz, sól i cukier
-liść laurowy
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-20 dag pieczarek
-łyżka masła
-natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso umyj, dokładnie osusz, potnij w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przełóż do rondla. Mięso oprósz mąką i pieprzem. Usmaż, dodaj do cebuli. Włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu 20 minut. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na maśle i dodaj do mięsa. Duś jeszcze 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z kluskami kładzionymi łyżką i surówką z kiszonego ogórka i cebuli. Posyp natką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz