Omlet z ziemniakami
Składniki:
-4 duże ziemniaki
-15 dag boczku
-cebula
-8 jajek
-4 łyżki mleka
-sól i pieprz
-masło i szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i potnij w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na skwarki. Zeszklij na nich obraną i posiekaną cebulę. Włóż ziemniaki i podsmaż je na chrupiąco. Jajka roztrzep z mlekiem, przypraw solą i pieprzem. Usmaż z nich 2 omlety na rozgrzanym maśle. Na każdym usmażonym omlecie ułóż ziemniaki z boczkiem i cebulą. Złóż na pół. Podawaj posypane szczypiorkiem, z surówką wielowarzywną.
Możesz roztrzepane i wymieszane z mlekiem i przyprawami jajka wylać bezpośrednio na podsmażone ziemniaki. Potem zmniejszyć ogień i smażyć, aż spód omletu się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz