To Się Przyda

sobota, 5 kwietnia 2014

MAZUREK KAJMAKOWY


Mazurek kajmakowy jest jednym z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych, dla wielbicieli kajmaku jednym z najsmaczniejszych.

Mazurek kajmakowy




Przygotowanie:180 minut

Składniki na 2 mazurki:

-puszka słodzonego skondensowanego mleka
-20 dag marmolady
blat  marcepanowy
-35 dag masy marcepanowej
-kostka masła
-7 jajek
-3/4 szklanki mąki
kruche ciasto
-3/4 szklanki mąki
-ćwiartka masła 5 łyżek cukru pudru
-2 żółtka
do dekoracji:
-20 dag masy marcepanowej
-białko

Przygotowanie:

-Robimy kajmak: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny.
-Przygotowujemy blat marcepanowy: masło ucieramy, dodając po kawałku masy marcepanowej i wbijając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy.
-Blachę (20 x 30) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170 st.
-Na kruchy blat siekamy składniki i szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blachę (20 x 30). Pieczemy na złoto w temp. 180 st.
-Podgrzewamy marmoladę. Połowę rozsmarowujemy na blacie marcepanowym i przykrywamy kruchym ciastem. Wierzch smarujemy resztą marmolady. Kroimy na pół.
-Masę marcepanową do dekoracji ucieramy, dodając po trochu pianę z białek. Przekładamy do szprycy i robimy ozdobny brzeg na mazurkach. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 5 minut
-Puszkę z mlekiem wyjmujemy z wody i odstawiamy na 20 minut. Otwieramy i wylewamy kajmak na mazurki, Dekorujemy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz