Migdałowy sernik
Składniki:
spód:
-pół kostki masła
-35 herbatników
Masa serowa:
-1,5 kg mielonego białego sera
-2 szklanki cukru
-5 jajek
-2 budynie migdałowe, opakowania na 1/2 l mleka
-torebka cukru waniliowego
masa karmelowa:
-pół szklanki cukru
-2 łyżki masła
-1/3 szklanki śmietanki słodkiej 36 proc
do dekoracji:
-20 dag migdałów
drobne ciasteczka
Przygotowanie:
-Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki drobno kruszymy. Łączymy z masłem. Masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (20 x 30 cm).
Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka miksujemy z proszkiem budyniowym, dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
-Masę wykładamy na herbatnikowy spód. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa karmelowa
-na patelnię wysypujemy cukier, wlewamy 5 łyżek wody i cały czas mieszając, gotujemy gęsty, złoty karmel. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i masło. Mieszamy aż składniki się połączą.
-Migdały sparzamy , obieramy z łupin, zostawiamy w całości albo grubo siekamy. Wsypujemy do masy karmelowej, mieszamy i dekorujemy sernik. Na wierzch kładziemy kilka drobnych ciasteczek.
Jeśli mamy mało czasu, masę karmelową możemy zastąpić krówkami rozpuszczonymi w kąpieli wodnej.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz