Tort cytrynowy z szampanem
czas przygotowania: 80 minut. Jedna porcja to 633 kcal
Składniki na 12 porcji:
Biszkopt:
-6 jajek
-cukier waniliowy
-6 łyżek cukru
-6 łyżek mąki tortowej
-łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
-2 budynie cytrynowe
-butelka szampana
-3 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-3/4 litra śmietany kremówki
-2 po. ,,Śmietan-fiksu"
-2 łyżki cukru pudru
-łyżka żelatyny
Poncz:
-woda
-sok z cytryny
-cukier
Przyrządzenie:
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Łączymy je z żółtkami oraz z mąką. Masę wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 st. ok 30 minut
Biszkopt możemy upiec wcześniej.
Budyń mieszamy z szampanem i cukrem. Zagotowujemy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Chłodzimy.
Śmietanę ubijamy ze ,,Śmietan-fiksem" oraz z cukrem. Łączymy z masą budyniową.
Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą nasączamy ponczem.
Smarujemy placki kremem i ozdabiamy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz