Zupa cebulowa
Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja to 180 kcal.
Składniki na 4 porcje:
-80 dag cebuli
-ząbek czosnku
-1/2 pęczka tymianku
-łyżka oleju
-szczypta pieprzu kajeńskiego
-4 łyżeczki bulionu instant
-1/2 szklanki wytrawnego białego wina
-sól, pieprz i cukier
-4 kromki chleba
-4 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie:
-Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Tymianek płuczemy i obrywamy listki.
-W garnku rozgrzewamy olej. Na nim podsmażamy cebulę, czosnek i listki tymianku.
-Składniki w garnku zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Wrzucamy kostki rosołowe. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie do zupy dolewamy wino. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
-Zupę rozlewamy do 4 żaroodpornych bulionetek. Do każdej wkładamy kromkę chleba i posypujemy serem. Zapiekamy 10 minut w temp. 200 st. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz