To Się Przyda

środa, 16 kwietnia 2014

PASCHA

Pascha, tradycyjny deser wielkanocny, była kiedyś daniem bardzo pracochłonnym. Dziś robimy ją z kupnego twarogu, co wcale nie odbiera jej dobrego smaku.
Pascha wygląda ładnie tylko wtedy gdy jest podana w całości, po wyjęciu z sita. Jeśli deser nie zostanie zjedzony pierwszego dnia, możemy przełożyć go do miski i ugnieść, a następnie podawać nakładając łyżką jak lody.

Pascha , która zawsze się udaje




Przygotowanie: 30 minut, chłodzimy całą noc

Składniki:

-1 kg niekwaśnego trzykrotnie mielonego sera
-półtorej szklanki cukru pudru
-kostka masła
-4 żółtka
-10 dag rodzynek
-10 dag fig
-10 dag daktyli
-10 dag orzechów
-10 dag migdałów

Przygotowanie:

-Sparzamy migdały, obieramy ze skórki i siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy. Figi, daktyle i orzechy siekamy.
-Ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy stopniowo po 1 żółtku i po łyżce sera, cały czas ucierając. Mieszamy z przygotowanymi bakaliami.
-Ustawiamy sito na naczyniu do którego będzie mogła spływać serwatka i wykładamy je gazą. Wlewamy masę serową. Zawijamy brzegi gazy. Obciążamy i wstawiamy na noc do lodówki.
-Wykładamy delikatnie paschę na półmisek, zdejmując gazę. Ozdabiamy osączonymi z konfitury owocami i ewentualnie bitą śmietaną.

Ważne:
-Po jakimś czasie od wstawienia paschy do lodówki sprawdzamy, czy serwatka nie wylewa się z naczynia podłożonego pod sito.. Opróżniamy naczynie koniecznie nim pójdziemy spać.
-Kupując twaróg upewniamy się, czy nie jest kwaśny. Pascha przygotowana z kwaśnego sera będzie bardzo niesmaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz