To Się Przyda

sobota, 26 kwietnia 2014

CHRUPIĄCE TALARKI

Chrupiące talarki




Składniki:

-10 dag mąki
-3 łyżki mleka
-3/4 szklanki białego wytrawnego wina
-2 jajka
-3 łyżki wiórków kokosowych
-puszka plastrów ananasa
-litr oleju do smażenia
Sos:
-szklanka mleka
-łyżka mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy
-kilka kropli olejku rumowego

Przygotowanie:

Mąkę miksujemy z mlekiem, winem i jajkami. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i odstawiamy na kilka minut, aby ciasto spęczniało.
Ananasy wyjmujemy z puszki i osączamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Talarki ananasów zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Z obu stron smażymy na złoto.
Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym. Dodajemy olejek. Całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Złociste talarki ananasów podajemy z sosem, posypane wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz